Nemzeti Exportvédelmi Program

Külpiaci Növekedési Támogatás kedvezményezettje

Cégünk a Külpiaci Növekedési Támogatás elnevezésű programban támogatást nyert.

  

Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.

Pályázat megnevezése: Külpiaci Növekedési Támogatás

Projekt címe: Burgonyapehely üzem létesítése

A szerződött támogatás összege: 2 793 662 000 Ft

 

A projekt tartalma: 

Jelen fejlesztés célja egy 3000 m2 -es burgonya feldolgozására alkalmas ipari egység kivitelezése Gyergyóremetén. Külön csarnoképületben kap helyet a burgonya feldolgozótér a kapcsolódó élelmiszertechnológiával és a végtermék tárolására alkalmas raktárterület. A készterméket helyben Kovászna és Hargita megyében termelt pityókából állítjuk elő. A legmagasabb nemzetközi piaci elvárásoknak megfelelő végtermék versenyképes értékesítése végett, kiemelt fontosságú a jó alapanyag biztosítása. A helyi termelőktől vásárolt, és az éves szinten feldolgozott több mint 22 000 tonna nyersburgonya alapanyag hozzájárul a romániai burgonyapiac növekedéséhez és hosszútávú stabilitásához is.

A projektet a SZIGÉPSZERK  Kft. a SZIGÉPSZERK SRL-el konzorciumban valósítja meg.

 

A projekt előrehaladása:

A Projekt 2022.03.07-én első mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy az illetékes építésügyi hatóság által kiállításra került az építési engedély a burgonyapehely üzemre vonatkozóan, ezzel a projekt előkészítő tevékenység lezárult.

A nem engedélyköteles tevékenységek - úgy, mint a tereprendezés, területelőkészítés - a területen lezajlottak.

A burgonyapehely üzem kapcsán a generálkivitelezési munkálatok jelenleg is zajlanak. Az előregyártott födémpanelek, pillérek, üreges födém tartógerendák, födémpanelek szerelése befejeződött. A földszint feletti födémpanel, lépcsőelemek, merevítő gerendák/szélrácsok szerelése is elkészült. PIR töltetűszendvicspanel tetőelemek, homlokzati elemek, első emelet feletti födém szerelése elkészült. Előregyártott hőszigetelt lábazatok készen vannak. A belső panel válaszfalak, belső takarólemezek kivitelezése befejeződött. Külső esővíz levezetők és szegőlemezek készen vannak, a belső vízhálózat szerelése elkészült. A belső földfeletti szennyvízhálózat szerelése befejeződött és az első emeleti padlóaljzat is készen van.

A technológia részét képező daráló és csomagoló egység összeszerelése, üzembehelyezése megtörtént. A vágó és osztályozó egység, a blansírozó egység, illetve a burgonyanyomó és szárító egység egyes technológiai elemei átadásra, beszerelésre, továbbá üzembehelyezésre kerültek.